Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollsspelare och massor av supportrar.

De som har spelat fotboll ett tag är oftast bekanta med alla regler och termer som finns inom sporten. Men har man precis börjat spela fotboll eller precis blivit intresserad så är det inte alltid så lätt att ha koll på allt.

Vi ska nu gå igenom vad fotbollsregeln “offside” betyder, varför den finns, och vad som händer när domaren har dömt offside.

Vad är offside?

Offsideregeln är en regel som det ofta debatteras och skrivs mycket om.

Regeln är dock mycket tydlig. Det innebär att ingen spelare i laget med boll får stå närmare motståndarnas mål än motståndarnas sista utespelare när passningen är gjord. Om en spelare skulle göra en passning bakom den sista motståndaren är det offside. Det är alltså spelarens position på planen vid passningstillfället som avgör om han eller hon är offside.

En spelare är offside om spelbara delar av kroppen är förbi den sista spelaren. Så om en arm (armarna får inte spela med) bara är förbi motståndaren vid passningsögonblicket, är spelaren inte offside. Du kan inte vara offside på din egen planhalva, utan bara på motståndarens planhalva. Offside gäller inte heller inkast, hörnor och inspark.

Varför finns offside?

Offside finns av den enkla anledningen att denna regel skapar en bra struktur i matchen och spelet.

Om offsideregeln inte hade funnits hade alla spelare varit överallt. Anfallarna hade ställt sig upp vid motståndarnas mål bara i väntan på att en lång boll skulle spelas till dem. Utrymmet hade blivit för stort mellan spelarna och det hade resulterat i tråkig fotboll att både se och spela.

Vad händer efter att offside dömts?

Efter att domaren bedömt att det har varit offside, döms en frispark till motståndarlaget. Frisparken kommer att vara där spelaren var offside.

Taggar:
Dela med sig :
Relaterade inlägg :

Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollsspelare och massor av supportrar. De som har spelat fotboll ett tag är oftast bekanta med alla regler och termer som finns inom sporten. Men har man precis börjat spela fotboll eller precis blivit intresserad så är det inte alltid så lätt...

Så många spelar fotboll i Sverige 2020

Svenska fotbollförbundet tror att det finns 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket gör att fotbollen står för mer än en tredjedel av alla som är aktiva inom en sport i Sverige. Räknar vi även in ledare, domare och tränare så uppgår samma siffra till knappt en miljon. Svensk fotboll i...

© 2024 Topp Kamp - Proudly powered by theme Octo