Så många spelar fotboll i Sverige 2020

Svenska fotbollförbundet tror att det finns 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket gör att fotbollen står för mer än en tredjedel av alla som är aktiva inom en sport i Sverige. Räknar vi även in ledare, domare och tränare så uppgår samma siffra till knappt en miljon.

Svensk fotboll i siffror

Nedan presenterar vi viktiga, hårda fakta om svensk fotboll:

Män spelar fotboll i större utsträckning än kvinnor:  I skrivande stund finns det drygt 350 000 herrfotbollsspelare över 15 år och drygt 50 000 damfotbollsspelare över 15 år.

Att spela fotboll i unga år är vanligt:  ​​Nästan 50 % av alla 9-åriga pojkar spelar fotboll. Vid 14 års ålder har spellusten för pojkar minskat marginellt och motsvarar då cirka 35 %. 20 % av alla 11-åriga tjejer spelar fotboll, vilket sjunker till cirka 17 % när de är 14 år gamla. Av detta kan vi dra slutsatsen att många unga väljer att fortsätta spela fotboll, även när de är lite äldre.

Många domare finns:  Drygt 4 200 seniordomare dömer fotbollsmatcher i Sverige och 249 av dessa är kvinnor.

Varför ska du spela fotboll?

Fotboll är en av världens mest mångsidiga sporter, och en utmärkt träningsform, oavsett ålder och kön.

Fysiska fördelar med att spela fotboll

Följande positiva hälsoeffekter kan kopplas till att spela fotboll:

 • Du får mindre kroppsfett och en större muskelmassa.
 • Du kan koordinera dina rörelser på ett bättre sätt.
 • Benstyrkan förbättras avsevärt.
 • Konditionen förbättras, tack vare att du ofta går, springer och springer på fotbollsplanen.

Svenska fotbollförbundet  påpekar dock att man måste äta rätt för att kunna ta del av de fysiska fördelarna som fotbollsspelandet bidrar till.

Psykologiska fördelar med att spela fotboll

Förutom de fysiska fördelarna påverkas även din mentalitet när du spelar fotboll:

 • Du lär dig att samarbeta på ett bättre sätt.
 • Du lär dig att fatta snabba beslut.
 • Ditt självförtroende och självkänsla bör växa, eftersom du märker att du blir bättre och bättre.
 • Din koncentrationsförmåga och din självdisciplin bör förbättras, eftersom dessa aspekter är viktiga i fotboll.

Undvik att bli skadad på fotbollsplanen

Du kan bli skadad i många typer av bollsporter, inklusive fotboll. Tänk på följande faktorer för att minimera risken för skador när du spelar fotboll:

 • Värm upp och stretcha innan en match eller träning, så att du inte stretchar.
 • Träna konditionsträning och styrketräning regelbundet. Om du gör det minskar du risken för både utmattning och muskelskador.
 • Drick regelbundet. I varma temperaturer och starkt solsken bör du sätta upp ett vätskeschema för att minimera risken för uttorkningssymptom.
 • Träna inte för mycket, överträning leder till svaga muskler.
 • Använd endast godkänd utrustning, för långa dubbar på skorna kan leda till skador på med- och motståndare på fotbollsplanen.

Sammanfattning

Fotboll är en populär sport, med drygt en halv miljon aktiva spelare. Pojkar och män spelar fotboll i större utsträckning än kvinnor, men fler tjejer väljer att fortsätta spela fotboll jämfört med killar.

De bästa fotbollsspelarna  , som tränar och spelar matcher regelbundet, får också ta del av både fysiska och psykiska fördelar, såsom större muskelmassa och bättre samarbetsförmåga.

Taggar:
Dela med sig :
Relaterade inlägg :

Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollsspelare och massor av supportrar. De som har spelat fotboll ett tag är oftast bekanta med alla regler och termer som finns inom sporten. Men har man precis börjat spela fotboll eller precis blivit intresserad så är det inte alltid så lätt...

Så många spelar fotboll i Sverige 2020

Svenska fotbollförbundet tror att det finns 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket gör att fotbollen står för mer än en tredjedel av alla som är aktiva inom en sport i Sverige. Räknar vi även in ledare, domare och tränare så uppgår samma siffra till knappt en miljon. Svensk fotboll i...

© 2024 Topp Kamp - Proudly powered by theme Octo