Fotbollsträningar – Förbättrar de ditt spel?

Hur blir man en bättre fotbollsspelare? Genom att jobba ofta och hårt på olika fotbollsövningar såklart!

Men hur vet du exakt vilken typ av träning du ska fokusera på? Många tränare kämpar med detta eftersom de ser sina unga spelare ibland till synes avlär sig saker som de har gjort tidigare.

Problemet här är vanligtvis en något felaktig förståelse av vad fotbollsträning och fotbollsfärdigheter är från både tränare och spelare. Även om termerna är nära besläktade, är de inte samma. Enkelt uttryckt är övningen du arbetar med kanske för komplex för att ha någon verklig effekt på delkomponenternas färdigheter.

Att klassificera de olika aspekterna av fotbollsträning i en träningsram är en användbar utgångspunkt för att lösa problemet.

En bred klassificering av fotbollskunskaper

I mycket allmänna termer kan konsten att spela fotboll reduceras till:

  1. Tekniska färdigheter som passningar, dribblingar, skytte mm.
  2. Fysisk kondition, snabbhet, uthållighet, skadeförebyggande mm.
  3. Fotbollsvisionsträning inkluderar att förstå vad som händer och att utveckla ett “öga för spelet.”

Särskilt inom ungdomsfotbollen ska tyngdpunkten givetvis ligga på den förstnämnda aspekten. Den världsberömda coachningsmetoden Cover framställer denna grundläggande aspekt av fotbollsträning som en pyramid.

Från botten av pyramiden inkluderar de:

  • Bollkontroll
  • Ta emot och skicka vidare
  • Rörelser (en mot en)
  • Fart
  • Avsluta
  • gruppattack

Detta är ett mycket användbart tillvägagångssätt, som går från att öva färdigheter på individuell nivå till att gradvis involvera fler och fler spelare. Det är också en mycket bra infographic då den tydligt visar hur bollkontroll är grunden för allt. Och det är ett naturligt sätt att arbeta med både den andra och tredje aspekten av fotboll samtidigt.

Ett ramverk för fotbollsträning kan dock brytas ner i ännu mindre delkomponenter.

Bokstavligen är allt en separat färdighet

Om du bara tar en liten del av Carver-tränarpyramiden uppifrån, säg förbikoppling, kan många mindre färdigheter läras in och övas.

Ska du ta ett enkelt steg på marken med insidan av foten? En lätt flikig passning över fältet? Ett kryss i straffområdet från ytterposition?

Varje typ av passning kräver att du närmar dig bollen och slår den på ett mycket specifikt sätt. Och vilken fotbollsspelare som helst kommer att lära sig hur man gör det mycket snabbare om de får en riktig och bra lektion om hur man gör det – snarare än att förvänta sig att de så småningom ska ta upp det genom att göra mer komplexa övningar med passningar.

Till och med den mest grundläggande passningen på insidan av foten kan delas upp i att lära sig var du ska placera ditt stödben, exakt vilken del av dina fotträffar som var på bollen, att fortsätta med ditt sparkande ben, etc.

Detta kan låta löjligt enkelt för erfarna fotbollsspelare. Men för nybörjare (ibland även vuxna!) är det långt ifrån självklart. Många nya fotbollsspelare springer in i bollen mer eller mindre, som om det skulle få den att gå dit de ville.

Och här är kickern: även måttligt avancerade spelare kan ha aspekter av spelet där de aldrig riktigt kommit långt över nybörjarnivån. För en spelare kan det vara på väg, för en annan att skjuta med sin svagare fot.

Vad är poängen med allt detta?

Alla andra delar av fotbollsträningen kan delas upp i mindre delar på samma sätt. Till exempel kan ditt träningsschema för fotboll delas upp i (utan särskild ordning): skadeförebyggande, koordination, snabbhet och styrka, fotbollsspecifik träning, kost och välbefinnande, och så vidare.

Enligt min erfarenhet är det inte bara teoretiskt värde att tänka på fotbollsträning och fotbollsövningar på ovanstående sätt.

Tvärtom.

Att ha en tydlig färdplan över vad du gör och vart du är på väg kan vara till stor hjälp för dig, både som spelare och tränare.

Taggar:
Dela med sig :
Relaterade inlägg :

Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollsspelare och massor av supportrar. De som har spelat fotboll ett tag är oftast bekanta med alla regler och termer som finns inom sporten. Men har man precis börjat spela fotboll eller precis blivit intresserad så är det inte alltid så lätt...

Så många spelar fotboll i Sverige 2020

Svenska fotbollförbundet tror att det finns 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket gör att fotbollen står för mer än en tredjedel av alla som är aktiva inom en sport i Sverige. Räknar vi även in ledare, domare och tränare så uppgår samma siffra till knappt en miljon. Svensk fotboll i...

© 2024 Topp Kamp - Proudly powered by theme Octo