Fotbollskonditionering – De 6 elementen

Fotboll är en atletisk sport, och det har blivit mer än ett spel som belönar spelaren med de bästa bollfärdigheterna. Att förbättra din kropp och fysiska egenskaper och mejsla dina materiella svagheter är extremt viktigt i modern fotboll, och fältet som lutar mot alla dessa aspekter kallas fotbollskonditionering.

Fotbollskonditionering består faktiskt av 6 begrepp, eller underavdelningar om du så vill. Uppvärmnings-, styrka-, kraft-, uthållighets-, smidighets- och snabbhetsträningskomponenterna i ett komplett konditionsprogram för fotboll. Jag ska inte gå in för mycket i detalj med artikeln till hands, men det jag vill göra är att ge dig en glimt av vad varje del är, hur det är för dig som fotbollsspelare (eller dina spelare om du är en coach) och hur detta kan förbättras.

-Fotbollsuppvärmning

Allra i början av fotbollen värmde ps individuellt och ganska oorganiserat upp inför en match. Bortsett från några allmänna uppvärmningar och sträckningar, förlitade de sig på de första minuterna av spel för att få dem i rätt form för att spela med full potential.

Idag blir uppvärmning allt viktigare då det hjälper en fotbollsspelare på två sätt: det skyddar dig från muskelskador som töjningar och frakturer. När matchen eller träningen startar tar den dig till din maximala spelförmåga. En tredje fördel kommer från specifika stretchövningar, vilket gör dig mer rörlig och flexibel, vilket är en stor fördel för en fotbollsspelare i dagens snabba spel.

– Fotbollsstyrka

Styrka är en avgörande faktor i fotboll eftersom den påverkar flera färdigheter som används under en match, som att hoppa, skjuta, dribbla, skärma, balansera, tackla eller markera. Styrka är förmodligen den enda konditioneringsnyckelkomponenten som är lika användbar för alla spelare oavsett deras position på banan. Shielding förväxlas ofta med styrka, men som du kommer att se nedan är det en skillnad mellan de två.

-Fotbollskraft

Kraft kan syfta på en av tre saker inom fotboll: kraften i dina skott, kraften i dina nickar och kraften i dina kast. Även om styrka spelar en viktig roll för att bestämma dessa tre egenskaper, behöver du också rätt teknik för att få dem att fungera. Energin, där, därför en kombination av styrka och stil.

Om du till exempel sparkar en boll mot målet, kommer kraften att arbeta mot ett kraftfullare skott om du har tränat magmusklerna, ländryggen och benmusklerna, men samtidigt måste du sparka bollen perfekt om du vill få ett riktigt kraftfullt och exakt skott. Som en däckreklam en gång sa, makt är ingenting utan kontroll.

-Fotbollsuthållighet

Det finns två typer av uthållighet, kort och lång räckvidd. Kort uthållighet hänvisar till din förmåga att sprinta längre och lång uthållighet är mer generell och hjälper dig att vinna ett helt lopp. Det är viktigt att veta att uthållighet inte bara handlar om att kunna springa efter bollen längre i en match. När du blir trött kommer du också ha svårare att fokusera på spelet, hoppa, tackla, dribbla, avsluta osv. Därför kan god uthållighet hjälpa dig att få ut det bästa av dig själv under en längre period.

Observera att det är väldigt svårt att nå en nivå där du kan springa outtröttligt, även i slutskedet av tävlingen. Även professionella fotbollsspelare som är en del av de mäktigaste klubbarna i världen tenderar att tröttna runt den 80:e minuten, eller tidigare om de spelar en match i högt tempo.

– Fotboll Agility

Agility kan hjälpa dig på olika nivåer inom fotbollen. Målvakter har bättre reflexer och kan slå höga bollar snabbare om de är smidigare. Försvarare kommer att bli svårare att dribbla, och deras tacklingar blir mer exakta och rena med rätt nivå av smidighet. Mittfältare kan dribbla lätt om de är rörliga, och anfallare jobbar bra med sin hastighet för att komma framför försvararen och avsluta på kryss eller dribbla mot mål när det är möjligt.

– Fotbollshastighet

Som med förvirringen av kraft och styrka, tenderar vissa människor att sätta ett likhetstecken mellan snabbhet och smidighet. Där smidighet avser snabba reaktioner, avser hastighet att springa på full gas över en längre sträcka. Hastigheten har två komponenter: acceleration och toppfart.

Accelerationen varar från det att du startar sprinten till en sekund eller två innan du når toppfart. Agility spelar en viktig roll i acceleration men har lite att göra med full fart. Så att fokusera på smidighetsövningar kan förbättra din acceleration. Ändå är din topphastighet svår att förbättra eftersom den bestäms av en formel som involverar din underkroppsstyrka, naturliga konstitution och löpteknik.

Taggar:
Dela med sig :
Relaterade inlägg :

Vad är offside i fotboll?

Fotboll är världens mest populära sport med miljontals aktiva fotbollsspelare och massor av supportrar. De som har spelat fotboll ett tag är oftast bekanta med alla regler och termer som finns inom sporten. Men har man precis börjat spela fotboll eller precis blivit intresserad så är det inte alltid så lätt...

Så många spelar fotboll i Sverige 2020

Svenska fotbollförbundet tror att det finns 600 000 aktiva fotbollsspelare i Sverige, vilket gör att fotbollen står för mer än en tredjedel av alla som är aktiva inom en sport i Sverige. Räknar vi även in ledare, domare och tränare så uppgår samma siffra till knappt en miljon. Svensk fotboll i...

© 2024 Topp Kamp - Proudly powered by theme Octo